U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

 Cross en Trailrunning

TrainingPoint Runningschool,

 clinics 

 

 

 

 

 

 

Crossen & Trailrunning

 

Crossen en trail-running, is dat wel goed voor je?

In de winter wordt er veel aan crossen gedaan, dit is goed voor de conditie, uithoudingsvermogen en kracht. Bij een cross ga je vaak wat dieper dan tijdens een intervaltraining, dit kan daarom ook een goede prikkel zijn om sterker, sneller en dus beter te worden. Crossen wordt vaak gedaan om de basis te leggen voor een later doel, je wordt van crossen gewoon sterk. Een cross is vaak een wedstrijd en hier vraag je dus meestal het uiterste van jezelf (dit kun je natuurlijk zelf bepalen).

 

Daarnaast is trailrunning erg populair. Je loopt vaak in prachtige gebieden, dwars door de natuur heen. Er ligt hierbij wel een gevaar, je loopt op ongelijke ondergrond dus de kans op een blessure is aanwezig, soms groter dan op de weg (bijvoorbeeld door je enkel gaan). Al vraag je van je lichaam wel steeds iets anders. Hardlopen is over het algemeen vrij eenzijdig. Met een trailrun of cross loop je af en toe een heuvel op, of af, bochtjes, moet je ergens overheen etc. Je belast je lichaam even op een andere manier. Daarnaast moet je alle kleine spiertjes in je lichaam ook gebruiken. Terwijl wanneer je op de weg loopt, loop je vaak op de automatische piloot en zit er weinig afwisseling in, behalve het tempo dat je kunt variëren. Je bent dus constant je lichaam aan het “trainen”, wat je lichaam belastbaarder maakt en waardoor je juist minder snel door je enkel zou gaan of je minder snel een overbelastingsblessure krijgt. Zeker als je dit vaker doet, worden je kleine stabiliteit spiertjes sterker en kun je dus juist blessures gaan voorkomen. Vaak loop je ook op een zachte ondergrond, waardoor de schokbelasting gewoon minder is en je dus minder schokken en klappen krijgt op je gewrichten, pezen en spieren.

 

Trailrunning is eigenlijk een soort van vaartspel, waarbij je zelf bepaald waar je wat harder gaat, zachter gaat, of misschien zelfs een stukje gaat wandelen. Het is geen wedstrijd, dus de sfeer is vaak ook heel anders, het gaat niet zo om winnen, maar om genieten van de natuur en omgeving! Vaak loop je daarom ook in een lekker tempo waarbij je nog goed kunt praten. De sfeer is vaak ook erg gemoedelijk, daarom is trailrunning waarschijnlijk ook zo populair.

 

 

Voor obstakelruns geldt natuurlijk hetzelfde, je traint je lichaam op een andere manier, waarbij je vaak ook veel met je armen doet. Dit is als het ware een grote intervaltraining, waarbij je constant je lichaam op een andere manier belast en prikkelt.

Kortom, als je regelmatig op ongelijke ondergrond traint, train je alleen maar je lichaam en belast je je lichaam eens op een andere manier! Dus hoe meer variatie, hoe beter (je geeft je lichaam ook eens een andere prikkel). Wel moet je de eerste paar keer goed opletten waar je loopt, want als je in een kuiltje stapt kan het zo zijn dat je door je enkel gaat. Je moet dus wel alert blijven tijdens het lopen. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je lichaam getraind is en hoe sneller je kunt anticiperen en je spieren kunnen aanspannen waardoor de kans minder groot is dat je door je enkel gaat.

 

Tips voor crossen en trailrunning

 

  • Mul zand, heuveltjes en de nodige bochten: een cross op één en hetzelfde tempo lopen is vrijwel onmogelijk. Vergeet je horloge en loop op gevoel: zo hard mogelijk. In mul zand betekent dat automatisch dat je tempo achteruitgaat. Je spieren, hart en longen moeten echter minstens zo hard aan de slag om in deze ondergrond vooruit te komen.
  • De herfst en winter is bij uitstek de periode dat je aan je een sterke basis voor het komende voorjaar kunt werken. Een lange duurloop waarbij je laat leiden door de heuvels of een crosswedstrijd zijn ideaal om te werken aan je uithoudingsvermogen, kracht en je paslengte
  • Bij het crossen gebruik je spieren die je op de weg niet zo snel zal aanspreken. Je benen worden hier sterker van, maar ook lager bij de grond in je enkels word je sterker. Door de oneffen ondergrond zul je constant moeten corrigeren met je enkels. Daarmee train je ook je gevoel voor balans en stabiliteit.
  • Wat is er nu leuker dan hardlopen in de natuur? Tijdens een cross loop je dwars door bossen, velden, duinen en heuvels. Je komt over kronkelende bospaden en singletracks, zompige weilanden en je moet ploegen door mul zand. Je hebt ook echt de tijd om af en toe even om je heen te kijken en te genieten van de natuur.
  • Of je nu jong, oud, snel of langzaam bent: iedereen kan crossen. Toplopers gebruiken het om belastbaarder te worden, maar voor jou geldt ook dat het een goede en vooral leuke afwisseling is op je andere trainingen. Even een andere prikkel!

Een echte trail

Een wedstrijd die niet geheel geasfalteerd is, enige hoogtemeters heeft en doorgaans een compleet incourante afstand kent, wordt al snel een trail genoemd. Trailwedstrijden variëren dan ook van een paar kilometer tot het honderdvoud (!) daarvan. Waar je bij sommige enkel de lokale heuvel tegenkomt, zal je bij andere trailwedstrijden enkele duizenden hoogtemeters moeten overbruggen waarbij je niets anders rest dan sommige stukken te klauteren.

Stap 1 in je voorbereiding voor een trail is dan ook om goed te bekijken waar je precies voor inschrijft: let op afstand, ondergrond en hoogtemeters.

Bij een wegwedstrijd ligt het tempo en de intensiteit vaak continu hoog. Drinken en eten in zo’n wedstrijd is lastig en je maag- en darmen kunnen vast eten moeilijk verteren. Een wegwedstrijd duurt bovendien vaak niet langer dan een uur of 4, 5.

Bij een trail kan dat heel anders zijn. Als er stukken ook geklauterd moeten worden, zal de intensiteit van de inspanning iets lager liggen. Ook de schokbelasting is minder tijdens het klauteren dan tijdens hardlopen. Daarom kun je bij een verzorgingspost ook kiezen voor vaste voeding.

Doe je bovendien mee aan een wedstrijd waar je minstens een halve dag bezig bent dan zal je ook energie moeten halen uit producten die wat vet en eiwit bevatten. Met alleen koolhydraatrijke gels en sportdrank wordt het dan lastig om aan voldoende energie te komen.

 

Trails in het buitenland worden nogal eens gekenmerkt door extreme uitdagingen. Zo kan het zijn dat je zelf je eten en drinken mee moet nemen of met extreme kou of hitte om moet gaan. Bij zulke wedstrijden is het belangrijk dat je compacte voeding bij je hebt die veel energie bevat maar wel licht is. Denk hierbij aan noten, rozijnen, dadels en chocola.

 

Veel succes …….

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?